Čebelarski center je postal stalna lokacija 3D kranjice

31. 1. 2023 | Uncategorized

V Čebelarskem centru Gorenjske bo od 1. februarja 2023 naprej možen ogled 3D-kranjice, fizičnega modela čebele delavke Apis mellifera carnica, slovenske avtohtone kranjske čebele.

Model je nastal ob slovenskem predsedovanju Svetu EU-ja, nato pa odpotoval še na svetovno razstavo Expo v Dubaj, kjer je vzbudil izjemno pozornost – v slovenskem paviljonu si ga je ogledalo skoraj miljon ljudi.
Z razstave v Dubaju je orjaški model kranjske čebele gostoval v različnih krajih po Sloveniji. 3D kranjica bo potovala po Sloveniji še naprej, v vmesnem času pa bo stacionirana v našem centru.

 

Nekaj zanimivosti o izdelavi 3D kranjice:

Izdelana je s 3D-tiskom in ima več kot 90-odstotno morfološko podobnost z resnično čebelo delavko. Za osnovo je služila prava kranjska čebela, do mikrona natančno slikana z Micro CT napravo. Maketa je izdelana v razmerju 100 : 1 in v dolžino meri 170 cm. Model združuje gibljive dele čebeljega telesa, devet animacij v slovenskem in angleškem jeziku.

Projekt je v celoti slovenski: 3D-kranjica je plod slovenskega znanja, pri izvedbi je Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) sodelovala s slovenskim podjetjem Intri d.o.o. in oblikovalko Nino Oman. Za pobudo, idejno zasnovo in realizacijo projekta 3D-kranjice je zaslužen Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije (ČZS), vodja projekta pri ČZS je Marko Borko. Koncept in izvedbo je usmerjala ČZS, prof. dr. Janko Božič z Biotehniške fakultete pa je bil na voljo za strokovno pomoč. Strokovna recenzija animacij: dr. Andreja Kandolf Borovšak, dr. Peter Kozmus, dr. Nataša Lilek in Tomaž Samec.

3D-kranjica je financirana iz sredstev Javne svetovalne službe v čebelarstvu.

Vabimo vas k ogledu.

Dostopnost