Coolinariki,
ki delujejo pri
Čebelarskem društvu Radovljica
vas vabijo na
11. delavnico kuhanja z medom
23.11.2017 ob 15.30
v Srednji gostinski in turistični šoli v Radovljici.
Prijave z vplačilom 20€ se zbirajo v Čebelarskem centru Gorenjske (Rožna dolina 50a, Lesce) v Kavarni Panj do vključno torka 21.11. Izvedbo izdatno finančno podpira ČD Radovljica.
“Strokovnost izvedbe prepuščamo prof Mariji Arh Ivanšek, dijaki šole skrbijo za praktični prikaz za štedilniki in postavitev miz. Jedilnik smo sestavili po premisleku tako, da pokriva 11 različnih jedi -sestavine so običajne brez eksotike. Začnemo z lahko hladno predjedjo tatarcem iz dimljene postrvi, toplo – res okusno bučno juho – pa tja do zaključnih treh vrst sladic. Pogledali v svet vse bolj priljubljene tehnike kuhanja ‘sous-vide’, ki si utira pot v domače kuhinje in amaterske kuharje spreminja v ‘chefe’ – doma v klasični pečici ali z dodatno opremo. Pripravili bomo mariniran svinjski vrat, ki mu bodo tokrat delali družbo kostanjevi njoki z ene in klasični njoki z druge strani; zelenjavni pire (namesto krompirjevega) ter solata radiča. Vse začinjeno z pripadajočimi omakami in prelivi. Vegetarijanci bodo našli recepte za nekaj dobrih in izdatnih jedi, ki jih bomo preizkusili. Med sladice pa postavljamo božični kruh (kandirano sadje in lešniki), zanimiv praženec z makom ter hruške v vinu.
Medu ne omenjamo, ker je v vseh navedenih jedeh, različnih vrst in količin.
Udeleženci na seminarju – delavnici pridobijo tiskovino s sestavinami, tehnološki postopek priprave ter prostorom za vpis pripomb, dodatnih pojasnil, opažanj,… Prav na vsaki postaji (pri štedilniku) je v grobem podana razlaga z pomembnimi podatki, dijaki demonstrirajo postopek, udeleženci pa prav tako lahko sami preizkusijo svoje veščine- po želji in največkrat prav na željo udeležencev. Za štedilnik navadno stopamo primerno ‘oboroženi’ zato kak predpasnik ni odveč – ni pa ravno nujen.
Po končanem kuhanju se posedemo za pripravljene mize z pogrinjki in odvisno od jedi degustiramo. Nekatere v obliki samopostrežbe nekatere bodo servirane. Poskrbeli bomo tudi za vino , kot se za ta letni čas in jedi ‘spodobi’. Ves čas delavnic so nam na razpolago voda ali sokovi, profesorica za vprašanja priprave in čebelarji za ‘medena’ vprašanja, udeleženci medseboj,.. Vse skupaj
Ves čas smo prisotni člani ekipe ‘Coolinariki’, ki smo na državnem tekmovanju osvojili prvo mesto pri kuhanju z medom za leto 2017.
Za dodatna vprašanja lahko pokličete na 064 109 758 – oglasil se vam bom Sandi.
Še nekaj dni pa se vidimo – vabimo Coolinariki!”