20. maj proglašen za Svetovni dan čebel

21. 12. 2017 | Novice

V Čebelarskem centru Gorenjske smo s ponosom obesili zastavo SVETOVNI DAN ČEBEL, saj je bila včeraj pobuda Čebelarske zveze Slovenije – 20. maj za svetovni dan čebel, sprejeta in potrjena tudi na plenarnem zasedanju Generalne skupščine OZN v New Yorku.

Čestitamo vsem zaslužnim za velik dosežek na svetovni ravni.

Predsednik ČZS, g. Boštjan Noč je ob tej priliki povedal:

»Verjamem, da se vsi strinjamo, da si vsak človek na tem planetu zasluži imeti vsak dan hrano, vsak dan jo moramo pridelati več in vsak dan je več hrane odvisne od opraševalcev, na prvem mestu od medonosnih čebel. Govoriti o zmanjšanju svetovne lakote brez zagotavljanja pogojev za obstoj čebel in drugih opraševalcev, je metanje peska v oči. Zato bo 20. maj ne samo svetovni dan čebel, verjamem, da bo to tudi svetovno gibanje za zeleni planet, gibanje za zagotavljanje hrane vsem po svetu. Treba je končno preiti od besed k dejanjem, ustaviti podnebne spremembe, za katere je odgovoren človek, zmanjšati uporabo raznoraznih škodljivih FFS, več vlagati v razvoj sonaravnih sredstev za zatiranje raznih škodljivcev in bolezni, ki uničujejo čebele… Opazujmo čebele in jim sledimo, one nas bodo vodile v smer čistega in zdravega okolja – čebelam in ljudem prijaznega. Tega si namreč želimo vsi. Čebelam je treba zagotoviti tako okolje, da bodo lahko preživele in opravljale svoje osnovno poslanstvo – opraševanje!

Svetovni dan čebel je torej poleg ozaveščanja o pomenu čebel in drugih opraševalcev tudi projekt ohranjanja našega planeta. Čebela je pravi kazalnik čistosti okolja, saj prva začuti spremembe v okolju, zato je treba na čebele gledati tudi kot na prave naravne »okoljevarstvenice«. Čas je, da jim prisluhnemo, da jim prisluhnejo predvsem tisti, ki odločajo, tisti, ki vodijo svet …

20. maj bo odslej svetovni praznik čebel in čebelarjev!«

Dostopnost