30.11. Apiterapija, predavanje

9. 11. 2017 | Pretekli dogodki

četrtek, 30. 11. ob 17.00

Apiterapija je veda, s pomočjo  katere preprečujemo, zdravimo ali rehabilitiramo človeka pa tudi živali, ki imajo eno ali več bolezni oz. bolezenskih stanj s pomočjo čebeljih pridelkov, ki so: med, cvetni prah, propolis, čebelji vosek, matični mleček, čebelji strup, apilarnil in čebele.

Danes ima apiterapija širši pomen, zato govorimo o APIMEDICINI[1], ki je del integrativne medicine, je holistična medicina, ki presega pojem alternativne medicine in je lahko odlična dopolnitev medicini predvsem v preventivi in rehabilitaciji.  Apiterapija pomeni celovito zdravljenje: vse uporabiti oz. povzeti  ali vse zdraviti.

Holistična je zato, ker je na harmoničen način povezana z naravnimi procesi in uporablja spoznanja drugih holističnih terapij kot so: fitoterapija (uporaba zelišč – najboljši zeliščar je čebela – »leteči farmacevt«), aromaterapija (uporaba hlapljivih snovi), akupunktura, akupresura, ajurveda, ……..in seveda dognanja uradne medicine.

Danes torej pod pojmom apiterapije ne poenostavljamo samo uporabo čebeljega strupa proti  revmatskim obolenjem ali  uporabo medenih oblog za celjenje najtrdovratnejših ran ali propolisa, kot naravnega antibiotika proti vnetjem, pač pa uporabo vseh čebeljih pridelkov in pripravkov iz njih kot preventivo proti boleznim ali zdravljenje akutnih in kroničnih obolenj, kjer je to mogoče.

Skratka, čebela[2] nam nudi veliko možnosti s svojimi pridelki, ki jih človeštvo zna s tisočletnimi izkušnjami in s sodobnimi metodami in znanjem s pridom uporabiti za boljše počutje, povečano odpornost ali zdravljenje raznih obolenj.

predavatelj: Vlado Pušnik

[1] Vlado Pušnik, Apimedicina I Med, 2014, Maribor, CIP 638.16:615.8 (035)

[2] Valerij Nikolajevič Korž, Čebele nam dajejo zdravje, prevod iz ruščine (Zdrov e darit nam pčela), 2015, Močna

Dostopnost