Festival medu in Dan medu v kulinariki

13. 9. 2022 | Uncategorized

Sobota, 17. 9. 2022, od 10. ure naprej

Čebelarski razvojno izobraževalni center Gorenjske v Lescah

Osrednja nit letošnjega Dneva medu v kulinariki so čebelji pridelki in lokalno pridelana hrana. V okviru strokovnega programa bo potekalo predavanje o uporabi čebeljih pridelkov v vsakdanjem življenju, udeleženci se bodo lahko seznanili s pomenom lokalno pridelane hrane ter preizkusili nabor jedi, ki so preplet medu in živil lokalne pridelave. V okviru predstavitve menija bodo lahko preizkusili mlad domači sir z medom in jesenskimi zelišči, bučno juho z medom, krompirjeve njoke s sadnim prelivom in medom ter številne druge jedi. Organizatorji bodo razglasili tudi rezultate Slovenskega ocenjevanja medu na Gorenjskem, na katerem je bilo letos ocenjenih več kot 50 vzorcev.

PROGRAM

10.00   Apiterapija – uporaba čebeljih pridelkov v vsakdanjem življenju in predstavitev knjige Skrivnosti Gospodične Medične, Nika Pengal

11.30   Razglasitev rezultatov in podelitev priznanj za Slovensko ocenjevanje medu na Gorenjskem

13.00   Seme preteklosti je seme prihodnosti (CLLD), Nina Kobal, Razvojna agencija Zgornje Gorenjske

Pomen lokalno pridelane hrane, Tilen Praprotnik, Kmetija Vegerila

14.30   Med v lokalni kulinariki, delavnice z degustacijskim menijem, Rihard Baša

Dogodek bo spremljalo bogato dogajanje z delavnicami za otroke, s tržnico čebeljih pridelkov, izdelkov iz čebeljih pridelkov in lokalno pridelane hrane ter z degustacijo medenih napitkov in drugih jedi v kombinaciji z medom in čebeljimi pridelki. Čebelarji lahko na dogodek prinesete letošnji med, saj bosta na dogodku prisotna terenska svetovalca Janez Markič in Tomaž Pintar, ki vam bosta pomagala določiti vrsto medu.

SPREMLJEVALNO DOGAJANJE

  • Degustacija jedi v kombinaciji z medom in cvetnim prahom; Biotehniški center Naklo,
  • »Šmorn« z medom in sadnimi omakami
  • Čebelarski voz; Čebelarsko društvo Radovljica,
  • Med in čebelji pridelki; Čebelarska zveza Gorenjske,
  • Čebelarstvo Vehar,
  • Čebelarstvo Rodman,
  • Medeni darovi, Igor Luzar,
  • Medeni napitki iz lokalno pridelanih sestavin; Kavarna Panj,
  • »Lojtrnik« z lokalno pridelano hrano; KZ Sava,
  • Dražgoški kruhki; Cirila Šmid,
  • Izdelki in pridelki iz ekološke kmetije Vrt okusov, Gorje
  • Hidrolati, eterična olja in naravna kozmetika; Vilalavanda Lokavec
  • Sveže maline in robide, liofilizirano sadje, marmelade, sirupi; Maline’z doline, Žiga Frlan,
  • Semena gorenjske ajde; Hranilnica ekoloških semen Semenjalnica
  • Izdelava čebelic in cvetlic, svečk iz čebeljega voska ter dražgoških kruhkov
  • Poslikava obrazov in razstava panjskih končnic; Alja Kump Ankerst,
  • Življenje čebel skozi virtualna očala
  • Razstava Čebelarskega muzeja Radovljica s predstavitvijo knjig Svet opraševalcev in Živeti skupaj – O čebeli in človeku

Prireditev bo tudi v primeru slabega vremena.

Hkrati vas vabimo na spremljevalni dogodek, delavnico v povezavi z medom v kulinariki, ki bo potekala v četrtek, 15. 9. 2022, ob 15. uri v Čebelarsko razvojno izobraževalnem centru Gorenjske in je v prvi vrsti namenjena vodjem prehran, kuhinj in kuharskemu osebju ter tudi ostalim zainteresiranim, ki so željni poznavanja medene kulinarike. Prijave se zbirajo na elektronskem naslovu jerneja.lotric@ra-sora.si ali na telefonski številki 040 769 524.

Vabljeni.

Organizatorji: Čebelarska zveza Slovenije, Javna svetovalna služba v čebelarstvu, v sodelovanju z LUR – Čebelarsko razvojno izobraževalnim centrom Gorenjske, Razvojno agencijo Sora, Čebelarsko zvezo Gorenjske, Čebelarskim društvom Radovljica in Kmetijsko gozdarsko zadrugo Sava

Accessibility Toolbar