Klub profesionalnih turističnih vodnikov Slovenije

9. 2. 2016 | Pretekli dogodki

Klub profesionalnih turističnih vodnikov Slovenije je v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije in s podporo turistične agencije Aritours izpeljal popolnoma nov tip izobraževanja za turistične vodnike. V soboto, 6.2.16 so se vodniki na celodnevnem izobraževanju na sedežu ČZS na Lukovici seznanili s teorijo čebelarjenja.

Predavanje je vsebovalo naslednje module:
– Zgodovina čebelarstva doma in po svetu
– Slovenski čebelnjaki
– Življenje čebel
– Čebelarjeva opravila in osnovna oprema v čebelarstvu
– Čebelje paše in bolezni
– Čebelji pridelki in apiterapija s posebnim ozirom na nevarnost
čebeljih pikov
– Primer turističnega čebelarstva

V ponedeljek, 8.2.16 pa so se udeleženci tečaja odpravili na teren. Dan se je začel s srečanjem s predavateljem pri Janševem čebelnjaku v Breznici na Gorenjskem. Nato je sledil ogled čebelarstva Ambrožič, v Selu pri Bledu. Naslednja točka obiska je bil čebelarsko – izobraževalni center v Lescah, praktični del tečaja pa se je zaključil v Čebelarskem muzeju v Radovljici.

Tovrstnega izobraževanja do sedaj v Sloveniji nismo poznali. Na prvem tečaju se je izobrazilo 20 vodnikov, ki bodo v bodoče znali in želeli implementirati svoje pridobljeno znanje v praksi in bodo pripravljeni sodelovati s ČZS v projektih podobne narave in vsebine. Pridobljeno znanje tako vodnikom omogoča kvalitetno vodenje skupin, ki jih zanima čebelarstvo in s tem povezani apiturizem oz.čebelarski turizem. Skratka, postali so ambasadorji apiturizma v Sloveniji.
Turistična agencija Aritours, ki je v Sloveniji največji ponudnik apiturizma pa je s čebelarsko-turističnimi vodniki pridobila nove, strokovne sodelavce.
Turistični vodniki so dobili tudi neposredni uvid v ponudbo sekcije certificiranih čebelarjev znotraj ČZS. Tako bodo lahko res tvorno sodelovali v njihovi predstavitvi po domovini in po svetu in s svojim prispevkom povečevali ugled Slovenije kot zelene, aktivne in zdrave destinacije.

Tečaj se bo izvajal tudi v bodoče. Če zanima tudi vas, se za informacije obrnite na KPTVS – pošljite vprašanje na: klubvodniki@gmail.com

Dostopnost