Kostanjev med učinkovito pomaga pri celjenju kroničnih ran

21. 6. 2023 | Uncategorized

🍯 Med za celjenje ran so poznali že stari Egipčani, antični Grki in druge civilizacije. Z odkritjem antibiotikov pa se je tovrstna uporaba medu ohranila le v ljudskem zdravilstvu.
Ker bakterije proti medu zaradi različnih značilnosti – od osmotskega delovanja do visoke vsebnosti sladkorjev – težje razvijejo odpornost, ga v zadnjem času ponovno odkriva tudi medicinska znanost.

Leta 1999 so na Novi Zelandiji predstavili prvi izdelek z medicinskim medom za zdravljenje ran, ki je vseboval manuka med, nato je znanost na tem področju hitro napredovala.
V Sloveniji je pred desetimi leti oblogo z medicinskim medom razvilo domžalsko podjetje Tosama, za svoje produkte pa so uporabili kostanjev med.
🍯 Zaradi edinstvenih sestavin je kostanjev med izjemno uspešen pri celjenju kroničnih ran. Od drugih vrst medu se razlikuje po tem, da vsebuje bistveno več kinurenske kisline, ki destabilizira in preprečuje nastajanje biofilma (skupka mikroorganizmov), saj prekine komunikacijo med bakterijami. Hkrati ima bogato sestavo sladkorjev, ki ustvarjajo osmotski tlak, posledično povzročajo dehidracijo bakterij in zmehčanje mrtvine. Med zdravljenjem kroničnih ran je namreč izredno pomembno nenehno odstranjevanje odmrlega tkiva. Zaradi osmoze se poveča dotok krvi, kar spodbudi lokalni imunski sistem, da se bori proti vnetju. V reakciji sladkorja glukoza oksidaza tudi nastaja nizka koncentracija vodikovega peroksida, ki nadaljuje z uničevanjem bakterij. Njihov razrast pa zavira tudi sam kisel pH medu.
Kostanjev med izstopa še po vsebnosti prolina, ki uničuje proste radikale, ki negativno vplivajo tudi na zdravo tkivo, ima zelo veliko antioksidantov in flavonoidov in fenolne kisline, ki blažijo vnetje, vsebuje tudi veliko mangana, ki pomaga pri tvorbi kolagena, in druge mineralne sestavine, kot so kalij, cink in kalcij.

🩹Medene obloge tudi preprečujejo neprijeten vonj kroničnih ran, saj bakterije ob metabolizmu sladkorja izločajo mlečno kislino in ne amine, kot sta smrdeča amoniak in žveplo. Hkrati med tudi zagotavlja vlažno okolje, v katerem se rane celijo do dvakrat hitreje.

(povzeto po članku “S kostanjevim medom nad kronične rane” https://www.delo.si/prosti-cas/zdravje/s-kostanjevim-medom-nad-kronicne-rane/)

Dostopnost