Program 2023/2024 v Čebelarskem centru Gorenjske

24. 8. 2023 | Uncategorized

Pred nami je novo šolsko leto in tudi čas, ko v dvorani čebelarskega centra potekajo različne izobraževalne dejavnosti, družabni dogodki in delavnice.

FESTIVAL MEDU

Datum: sobota, 23.9.2023

Festival medu je tradicionalna prireditev s tržnico pred centrom, pestrim programom v dvorani in okolici Čebelarskega centra ter različnimi aktivnostmi promocije čebel, čebelarstva in raznovrstnosti uporabe čebeljih pridelkov. Prireditev vsako leto organiziramo v sodelovanju s ČZS, ČZG in ČDR.

 

 

STROKOVNA PREDAVANJA ZA ČEBELARJE

V dvorani Čebelarskega centra Gorenjske od oktobra do začetka čebelarske sezone potekajo strokovna predavanja za čebelarje, ki jih organizira ČZG, ČZS, ČDR in ČRICG.

 

 

TEČAJ ZA ČEBELARJE ZAČETNIKE

V spomladanskem času bo v centru potekal tečaj za čebelarje začetnike. Razpis za tečaj in spletna prijavnica bo objavljena na spletni strani Čebelarske zveze Slovenija: www.czs.si, predvidoma v začetku januarja 2024.

 

 

ČEBELARSKE DEBATE OB KAVI

Od novembra do konca meseca aprila se čebelarji pripravljajo na novo sezono. Izmenjava informacij, znanja in izkušenj je neprecenljiva pri ohranjanju čebeljih družin v dobr9i kondiciji. Zato v tem času potekajo v čebelarskem centru čebelarske debate ob kavi, vsak petek ob 10. uri.

 

 

TEMATSKE FLORISTIČNE DELAVNICE, mentorica dr. Sabina Šegula

Nadaljevali bomo srečanja z dr. Sabino Šegula, mednarodno priznano strokovnjakinjo, ki ima veliko izkušenj s florističnimi projekti. Kot vsako leto, se bomo na praktičnih in ustvarjalnih delavnicah pripravljali na praznike (1. november, advent, valentinovo, materinski dan, velika noč in svetovni dan čebel).

 

 

IZDELAVA DARILC S ČEBELJIMI PRIDELKI, mentorica Janja Likar

Na delavnicah z apiterapevtko Janjo Likar bomo izdelovali zdrava in naravna darilca s čebeljimi pridelki. Izdelovali bomo mila s propolisom in medom, mazila za ustnice s propolisom, medom in čebeljim voskom, negovalna mazila s propolisom, cvetnim prahom, medom in čebeljim voskom.

 

 

 

DELAVNICE Z GLINO, mentorica Tatjana Peternelj

Delavnice z mentorico Tatjano Peternelj so postale naša stalnica. Glina je naraven material in ko jo oblikujemo z rokami, ima terapevtski učinek.

V letu 2023/2024 bomo imeli v čebelarskem centru tri delavnice z glino. Vsakokrat bomo izdelovali tematski izdelek, ki bo povezan s čebelami, naravo in čebeljimi pridelki.

 

 

MED V KULINARIKI, mentorica Mateja Reš

Kulinarična delavnica, kjer boste spoznali načine uporabe različnih vrst medu in tudi drugih čebeljih pridelkov s poudarkom na ohranjanju njihove kvalitete.

 

 

USTVARJALNICE, mentorica Mojca Ahčin Rozman

Mojca Ahčin Rozman je neusahljiv vir idej. Pripravila je serijo ustvarjalnic, na katerih bomo izdelovali dekorativne in uporabne predmete iz naravnih materialov, reciklirali, se poigrali z akvareli, predvsem pa se bomo zabavali.

 

BEE THE PROJECT – DELAVNICA MOZAIKA, mentorica Urška Ambrožič Potočnik

Skupina mladih Mladinskega dnevnega centra KamRa pripravlja stalno mozaično razstavo na prostem v Radovljici, ki bo namenjena ozaveščanju o pomenu čebel za človeka in naravo. Tudi Čebelarski center Lesce se bo priključil temu projektu, zato bo v ta namen organiziral 30 urno mozaično delavnico, ki bo potekala pod mentorstvom Urške Ambrožič Potočnik. K sodelovanju vabimo vse, ki bi bili pripravljeni izdelati mozaik v skupno dobro, kateri bi bil del stalne mozaične razstave na prostem. Razstavo bomo postavili v sezoni 2024 / 2025.

 

 

PLAČLJIVE DELAVNICE:

DELAVNICA VARJENJA MEDENEGA PIVA, mentor Marjan Marolt

Na štiriurni delavnici bomo izvedeli, kako poteka proces varjenja piva, v čem se razlikuje izdelava medenega piva, kateri med se uporabi, … Medeno pivo bomo tudi degustirali, vsak udeleženec pa bo dobil eno steklenico medenega piva za domov.

Doplačilo: 20,00€

 

ENODNEVNI TEČAJ RAZSTRUPLJEVALNE MASAŽE Z MEDOM, mentorica Nika Pengal

Apiterapija je način naravnega zdravljenja s pomočjo čebel in čebeljih pridelkov. Sodi med zdravilske stroke, v Sloveniji pa je mogoča tudi pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije (NPK) apiterapevt. Da razumemo, kako med deluje med samo masažo, je prav, da se tega lotimo celostno. Ključnega pomena je, da spoznamo vse čebelje pridelke, ki ob sami masaži podpirajo naše telo. Tečaj masaže z medom bo potekal v dveh sklopih. Udeleženci bodo po opravljenem tečaju dobili potrdilo.

Cena: 70,00€

O točnem terminu delavnic, predavanj in ostalih dogodkov v čebelarskem centru  obveščamo sproti po e-mailu. Takrat se lahko nanje prijavite. Če želite dobivati obvestila o dogodkih v Čebelarskem centru Gorenjske, pošljite mail na: cebelarski.center@gmail.com s pripisom: »Dajem soglasje za prejemanje e-obvestil Čebelarskega centra Gorenjske, ki velja do preklica.«

Dostopnost