Študijski krožek »Pokosili bomo po kosilu – opraševalcem prijazen vrt«

23. 5. 2024 | Uncategorized

Opraševalcem prijazen vrt vključuje zagotavljanje hrane, prostora za gnezdenje in zdravega okolja. Pri tem lahko pomaga vsak lastnik vrta.

S tem študijskim krožkom želimo spodbuditi čim več ljudi, da v svojih vrtovih namenijo kotiček za cvetoč travnik, ki je za opraševalce najpomembnejši življenjski prostor. Na krožku boste dobili znanje kako se tega lotite čim bolj učinkovito. Izdelali boste označevalne tablice, ki bodo o pomembnosti ohranjanja habitata opraševalcev ozaveščale tudi vašo okolico. Za večjo biotsko pestrost v vašem vrtu pa bodo poskrbele gnezdilnice (hoteli za žuželke), ki jih boste izdelali na krožku.

 

Začeli bomo s terensko delavnico na Vrtu okusov, kjer bomo z mentorico Matejo Reš spoznavali medovite rastline. Ni dovolj, da travnate površine samo »zapustimo« ali posejemo mešanico semen med obstoječo travo. Mateja nas bo naučila, kako se pripravijo tla in postopek sejanja, da bo naša setev učinkovita. Vsak udeleženec bo dobil tudi mešanico semen za svoj vrt.

 

Z mentorico Mojco Ahčin Rozman bomo v nadaljevanju izdelovali označevalne tablice, ki bodo opozarjale na namen travniškega dela vrta ter hotelov za čebele/žuželke, ki jim bodo pomagale pri iskanju primernega prostora za gnezdenje.

 

Vabimo vas, da skupaj uredimo pisane, cvetoče kotičke. Postali bodo lep okras vaših vrtov in hkrati zagotavljali hrano čebelam in ostalim opraševalcem tudi po cvetenju sadnega drevja – ko po obdobju obilja nastopi obdobje pomanjkanja.

 

Urnik:

petek, 24.5.2024 ob 16. uri, Vrt okusov Gorje, Mateja Reš

četrtek, 30.5.2024 ob 17. uri: (LUR uč.5), Mojca Ahčin Rozman

četrtek, 6.6.2024 ob 17. uri: (LUR uč.5), Mojca Ahčin Rozman

četrtek, 13.6.2024 ob 17. uri: (dvorana ČRICG), Mojca Ahčin Rozman

četrtek, 20.6.2024 ob 17. uri: (dvorana ČRICG), Mojca Ahčin Rozman

četrtek, 27.6.2024 ob 17. uri: (dvorana ČRICG), Mojca Ahčin Rozman

 

Udeležba na študijskem krožku je brezplačna.

Ker je število mest omejeno, so prijave obvezne na: cebelarski.center@gmail.com.

 

Dostopnost